Vådaskjuten jägare räddades med skoter i snöoväder

En jägare i 40-årsåldern som vådasköt sig själv i vaden kunde vid midnatt räddas med hjälp av snöskoter.

Vid 19-tiden på lördagkvällen fick polisen larm om vådaskjutningen, som hade inträffat på fjället några mil norr om Ritsem.

Vådakottet var ett misstag då skottet gick av när mannen hölstrade sitt gevär ner i ryggsäcken. Kulan träffade mannen i ena vaden. Enligt polisen var kulan finkalibrig och geväret skulle användas för ripjakt.   

 – Mannen jagade ripa med sin kamrat på kallfjällen när olyckan inträffade. De bröt sig in i en renvaktarstuga för att få skydd och lagt förband på skadan, säger Calderäng till TT.

Kamraten till den skadade mannen hjälpte till att lägga förband på såret och tog sig sedan till Ritsem för att slå larm, eftersom det inte fanns mobiltäckning på fjället.

En ambulanshelikopter skickades från Gällivare men den fick vända om på grund av det hårda vädret. I stället skickades fjällräddare med snöskotrar till platsen.

Vid midnatt kom fjällräddarna tillbaka till Ritsem med den skadade mannen, som fördes med ambulans till Gällivare lasarett. Mannens skador bedöms inte vara livshotande och det finns inga misstankar om brott.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista