Mari-Ann Nutti VD Sámi Duodji
Mari-Ann Nutti, VD Sámi Duodji, är osäker om gesällbrev är något för samiska slöjdare. Foto: Sameslöjdstiftelsen

Gesällbrev i duodji dröjer

3:15 min

I sex år har samiska slöjdare fått vänta på att ta gesällbrev i duodji och de får fortsätta vänta.

Det har nu gått snart sex år sedan planerna på gesällbrev i duodji lanserades. Men till dags dato har ingen sameslöjdare kunnat ta gesällbrev.

Mari-Ann Nutti vid VD för Sámi duodji, sameslöjdstiftelsen, säger att det har många orsaker

Idag kan omkring 50 olika yrkesgrupper ta gesällbrev. Ifjol tog nästan tusen personer gesällbrev. Bland dessa är målare och frisörer de största yrkesgrupperna. De går till så att du efter att ha bevisat att du har tillräckligt hög utbildningsnivå och några års erfarenhet gör ett prov och får då ett gesällbrev utfärdas för din yrkesskicklighet.

Så var också tanken att samiska slöjdare skulle få möjlighet till då samernas utbildningscentrum och sameslöjdstiftelsen började samarbeta för sex år sedan. Men redan då höjdes kritiska röster om att det här gick att överföra till samisk tradition. Och diskussionen är där fortfarande, trots att riktlinjer har tagits fram på vad den som får gesällbrev i duodji ska klara av.

Mari-Ann Nutti VD för Sámi duodji kan idag inte säga när eller ens om samiska slöjdare kommer att kunna ta gesällbrev i duodji.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista