Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)
1 av 3
Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) Foto: Jane Andersson / Sveriges Radio
Professor Jarmo Lainio. Foto: Karin Wirenhed/Sveriges Raido.
2 av 3
Professor Jarmo Lainio. Foto: Karin Wirenhed/Sveriges Raido.
Frida Karlsson (t.v) med läraren Anne Wuolab i Lycksele. Foto: David Rydenfalk, SR Sameradion & SVT Sápmi.
3 av 3
Frida Karlsson (t.v) med läraren Anne Wuolab i Lycksele. Foto: David Rydenfalk, SR Sameradion & SVT Sápmi.
#minspråk #eatnigiella

Fridolin medger brister - lovar utredning

1:46 min

Utbildningsminister Gustaf Fridolin medger nu att mängden modersmålsundervisning på minoritetsspråk är så liten att Sverige bryter mot internationella konventioner. Ministern lovar nu att en utredning ska se över frågan redan i år.

En granskning som SR Sisuradio gjort visar att de flesta elever får mindre än en timmes undervisning i veckan - det är inte tillräckligt säger Fridolin.

- Det är klart det är bättre än inget. Men om han helt ska upptäcka ett nytt språk och revitalisera ett språk så är det inte tillräckligt. Det är därför vi får kritik från Europarådet, säger Gustaf Fridolin.

Sveriges Radio Sisuradio har skickat en enkät till alla Sveriges kommuner. Över 80 procent av kommunerna har svarat och undersökningen visar att de flesta som har undervisning i minoritetspråk erbjuder 50-60 minuter i veckan.

Europarådets rekommendationer säger att ett absolut minimum för att lära sig ett språk är mellan tre och fem timmar i veckan.

- Inom Europarådets arbete där man rekommenderar olika länder att ha en miniminivå på den här typen av undervisning, där Sverige ligger i absolut bottennivå, så brukar man räkna med 4-5 timmar i veckan.

- Och 3-4 timmar är väl någon slags minimum som man överhuvudtaget kan acceptera som godkänt, säger Jarmo Lainio, professor vid Stockholms universitet och ledamot av Europarådets expertkommitté.

Detta har Europarådet också påpekat åtta gånger i sina regelbundna granskningar av hur Sverige uppfyller Europarådets konventioner.

- Det finns ingen anledning för regeringen att säga att det är fel på kritiken. Vi har fått ktitik och då måste vi arbete mot att leva upp mot kritiken, säger Fridolin.

Även Skolverket har uppmanat Sverige att öka mängden undervisning och nu lovar utbildningsminister Fridolin att se över frågan och tillsätta en utredning under året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista