Josefina Lundgren Skerk, Jakt och Fiskesamerna vice ordförande i Sametingets styrelse
1 av 2
Josefina Lundgren Skerk, (JoF) vice ordförande i Sametingets styrelse Foto: Anna Sunna/Sameradion & SVT Sápmi
Anne Madeleine Kuhmunen ledamot för Guovssonásti
2 av 2
Anne Madeleine Kuhmunen ledamot för Guovssonásti Foto: Inga Marja Steinfjell/Sameradion & SVT Sápmi
#minspråk #eatnigiella

Starka reaktioner över brister i modersmålundervisning

1:53 min

Svenska kommuner lever inte upp till Europarådets rekommendationer rörande modersmålsundervisning. Två ledamöter från Sametingets språknämnd reagerar kraftigt på detta.

Så mycket minoritets­språk får eleverna i landets olika kommuner. Se kartan här.

Nu kommer det starka reaktioner från Sametingets språknämnd efter Sveriges Radio Sisuradios avslöjande om bristerna i modersmålsundervisningen i svenska kommuner.

Sisuradios undersökning visar att svenska kommuner är långt ifrån att erbjuda modersmålsundervisning i minoritetsspråk efter Europarådets rekommendationer.

- Det är en tvångsassimilering som fortfarande pågår. Barn måste enligt skollagen gå till skolan och får där inte lära sig samiska - fast de vill det, säger språknämndens ordförande Josefina Lundgren Skerk, Jakt och fiskesamerna.

- Det är fruktansvärt men det är bra att undersökningen gjorts för att belysa situationen, säger ledamoten Anne M Kuhmunen, Guovssonásti.

En enkät som Sveriges Radio Sisuradio skickat ut till alla Sveriges kommuner visar att de flesta som har modersmålsundervisning i minoritetspråk erbjuder 50-60 minuter i veckan.

Europarådets rekommendationer säger att ett absolut minimum för att lära sig ett språk är tre timmar i veckan.

Utbildningsminister Gustaf Fridolin medger nu att mängden modersmålsundervisning på minoritetsspråk är så liten att Sverige bryter mot internationella konventioner.

Ministern lovar nu att en utredning ska se över frågan redan i år.

- Vi har fått kritik och då måste vi börja jobba med att leva upp till de internationella förpliktelser vi har. Vi kommer i år att tillsätta en utredning för att se hur vi ska ändra reglerna för att leva upp till Europarådets krav, säger Fridolin.

Sametinget skulle vid sitt senaste plenum i Gällivare anta en språkpolitisk handlingsplan med förslag på åtgärder för att stärka undervisningen i samiska.

Men handlingsplanen bordlades och Josefina Lundgren Skerk menar att Sametinget måste kunna göra mer för språket.

- Vi har inte på långa vägar gjort tillräckligt. Vi måste var konkreta med vad vill göra och ännu tydligare mot regeringen. Vi måste få till en bättre dialog med föräldrar och andra berörda parter.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista