Aslat Simma
Aslat Simma Foto: Lars-Ola Marakatt

Samiska slöjdare: Både för och nackdelar med gesällbrev

2:30 min

Det har nu gått sex år sedan idén om gesällbrev i duodji presenterades. Samiska slöjdare ser både för- och nackdelar.

Det är tudelat bland samiska slöjdare som Sameradion & SVT Sápmi har varit i kontakt med, angående ett eventuellt gesällbrev för samiska slöjdare. Det finns både för- och nackdelar menar olika slöjdare: Bra förslag, men det blir dyrt för slöjdare att hosta upp närmare 10 000 kronor för gesällbrevet och det är ju ingen garanti att man säljer bättre. Samiska slöjdares föremål talar ju för sig själv, är några röster.

Aslat Simma har gått lärlingsutbildning inom yrket och ser också han för- och nackdelar.

- Om man ser till slöjden och slöjdandet så tror jag att gesällbrevet har mindre betydelse eftersom de flesta slöjdare är egenföretagare och inte så beroende av papper. Det finns väldigt få arbeten att söka inom samisk slöjd. Rent så sett tror jag inte att gesällbrevet har någon större funktion, säger Aslat Simma.

De var sex år sedan Sámi Duodji och Samernas utbildningscentrum lanserade idén om gesällbrev i duodji efter förfrågan från samiska slöjdare. Och det finns också ett färdigt förslag på vad som skulle ingå i de praktiska och teoretiska proven. Men nu när vi ställer frågan så är det osäkert om det ens realiseras och i så fall när, säger Mari-Ann Nutti, VD på sameslöjdsstiftelsen.

Aslat Simma ser dock att det skulle ge en skjuts framåt åt sameslöjden.

- Gesällbrev har en viktig funktion att förklara duodji för det svenska samhället, för svenska institutioner. Det skrivna ordet är vad det svenska samhället förstår. Gesällbrev skulle vara ett steg på vägen för att hjälpa till att få bidrag för att främja slöjdare och för att få till högre utbildningar för slöjdare. Det är viktigt att ha papper på att det finns riktiga sameslöjdare, om man säger lite skämtsamt, säger Aslat Simma.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista