Spelet Sápmi Defender. Bild: Totte Taflin
Spelet Sápmi Defender. Bild: Totte Taflin
Rádio Sápmi

Kallakkonflikten ledde till datorspel

Taflin: Jag blev förbannad helt enkelt
3:29 min

När han hörde om planerna på att etablera en gruva i Kallak blev han förbannad. Nu har Totte Taflin gjort ett spel där man skyddar Sápmi från gruvbolag.

Nyligen släpptes Sápmi Defender, ett webbläsarspel där man i rollen som en ren ska skydda Sápmi från anstormande gruventrepenörer. Bakom spelet står Totte Taflin, ursprungligen från Östersund, men nu boende i Karlstad.

– Kortfattat så handlar det om att skydda den svenska fjällvärden från profithungriga gruvbolag, säger han. 

Han höll just på att lära sig om spelprogrammering när han möttes av nyheterna om gruvmotståndet i Kallak, och därifrån kom inspirationen till spelet.

– Jag läste om protesterna och demonstrationerna som var i Kallak. Det påverkade mig, jag blev förbannad och det smög sig in i spelet.

I det här spelet är man en ren som kastar molotov cocktails mot gruvprospektörer. Det kan ju kanske uppfattas som kontroversiellt, vad tänker du om det?

– Ja precis, det är väl inte direkt ett väl avvägt och nyanserat inlägg i debatten. Det är väl inte heller några handlingar som jag står för, men det är litet spel och det kan inte vara så mycket gråtoner, det får vara svart eller vitt, säger han. 

Här kan du spela Sápmi Defender.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".