Niillas Blind, Såhkie sameförening
Niillas Blind. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.

Stort intresse för samiska mästerskapen i innebandy

Niillas Blind: Mun jáhkán olbmot hálidit deaivvadit
5:22 min

I år är 21 lag anmälda till de samiska mästerskapen i innebandy i Umeå. Förra gången tävlingen arrangerades i staden var det bara sex lag som deltog. Tävlingsgeneralen Niillas Blind i Såhkie sameförening är nöjd med det stora intresset.

I årets upplaga av de samiska innebandymästerskapen på svensk sida, som går av stapeln i Umeå under Ubmejen biejvieh den 12-13 mars, är det 21 lag anmälda, varav fem damlag och tre ungdomslag. Det här kan jämföras med förra gången Same-SM ägde rum i Umeå, under kulturhuvudstadsåret 2014, då det bara var sex lag som kom till tävlingarna, varav ett damlag.

- Det är roligt. Jag tycker det är jättekul. Jag har spelat mycket innebandy SM tidigare och jag tyckte att det var väldigt kul och väldigt bra arrangemang tidigare, så jag tänkte, nu är det min tur att fixa det här, säger Niillas Blind i Såhkie Umeå Sameförening.

Ikväll lottas grupperna i herrturneringen. De 13 lagen lottas in i tre grupper, varav gruppvinnarna och bästa tvåa går till semifinal. Trots att tävlingen bara är en tävling för lag på svensk sida av Sápmi, blir lottningen ett direktsänt event som går att följa live på webben, precis som när det lottas inför exempelvis fotbolls-VM.

- Det är kul om något händer så här en vecka innan, det är också lite spänning! säger Niillas Blind.

Här hittar ni ikväll länken till lottningen som äger rum klockan 18.00:

Samiska mästerskapen i innebandy 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".