Helge Sunna
Helge Sunna. Foto: Privat

Samisk slöjdare besviken på Sami duodji om gesällbrev

Helge Sunna: Det är inte bara den här frågan som ligger i träda
1:57 min

Den samiska slöjdaren Helge Sunna ger nu en passivitetsvarning till Sámi duodji för att möjligheten att ta gesällbrev i duodji dröjer.

Sámi duodji borde ha ordnat så att samiska slöjdare skulle kunnat ta gesällbrev för länge sen säger Helge Sunna.

- Jag är oerhört besviken.

Vad ser du som anledning till att det inte kommit till skott?

- Dom har inte gjort någonting, och så pratar man bara strunt, säger Helge Sunna.

Jobbet med att få till ett gesällbrev för även sameslöjdare startade för sex år sen. Sameslöjdstiftelsen och samernas utbildningscentrum i Jokkmokk skulle få till det som redan finns i Norge och kallas fagbrev. Eller ett grundläggande kompetensbevis inom hantverksyrken.

Helge Sunna var då med och utformade regelverket och riktlinjerna som godkändes av Sveriges hantverksråd. Han är idag mycket besviken att inget har hänt sen dess.

- Det är inte bara den här frågan som ligger i träda. När media tar upp det kommer man med konstiga svepskäl och argument. De här utredningarna som är gjorda när de gäller gesällbrev är så gediget gjorda så det är bara att sätta igång, säger Helge Sunna.

Mari-Anne Nutti, VD på sameslöjdsstiftelsen säger att felet 2010 var att de var för få sökande som ville ta gesällbrev och att jobbet fortsatt sedan dess.

- Det är en pågående process och vi har kommit långt, men vi har arbetat långsamt och väl.

Har du någon tidsuppfattning när man kan sätta punkt för det här?

- Nu börjar vi ha en grupp som kanske är beredd på att ta ett gesällbrev, ett yrkesbevis i duodji, säger Mari-Ann Nutti.

 

 

 

 

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".