Simon Åstot
1 av 2
Simon Åstot Foto: Karen Eira/ Sameradion & SVT Sápmi
Team Sápmi vid invigningen av AWG, Arctic Winter Games, i Fairbanks, Alaska 2014.
2 av 2
Team Sápmi vid invigningen av AWG, Arctic Winter Games, i Fairbanks, Alaska 2014. Foto: Dan Robert Larsen/ NRK Sápmi

Simon Åstot laddar inför Arctic Winter Games

1:41 min

Nästa vecka är det dags för tävlingarna i Arctic Winter Games som kommer att äga rum i Grönlands huvudstad Nuuk den 6- 11 mars.

6 mars sänder NRK Sápmi live från invigningen.

Från samiskt håll är det i grenarna fotboll och längdskidor man tävlar i. Simon Åstot, Sarek IF, är en av de som tävlar för team Sápmi i längdskidor och han säger sig vara redo.

- Det känns jättespännande att få representera Sápmi och få se olika kulturer och hoppas man får möta nya vänner, säger Simon Åstot.

AWG är ett idrotts- och kulturarrangemang för ungdomar från världens arktiska områden. AWG arrangeras vart annat år och i år arrangeras det i Nuuk på Grönland och i år är det för 24 gången. 

Samisk ungdom och ledare från Norge, Sverige och Finland deltog i AWG för första gång i 2004. Arctic Winter Games eller Arktiska vinterspelen är en internationell tävling som genomförs vartannat år, för att hedra sport och kultur omkring Arktis.

Team Sápmi består av 24 skidlöpare, 9 fotbollsspelare, 3 kulturutövare. Från svenska Sápmi åker Simon Åstot och han kommer att tävla i längdskidor.

- Jag har laddat extra inför tävlingarna, det är mycket tävlingar annars också men jag har försökt toppa inför AWG och det är en av säsongens stora mål och jag satsar på en medalj såklart, säger Simon Åstot.

Ungdomar från nio olika områden i Arktisk kommer att få tävla i 16 olika grenar, som bland annat skidskytte, handboll, ishockey, inomhusfotboll och längdskidor.

Christer Åstot är en av ledarna för team Sápmis längdskidåkare och pappa till Simon Åstot och han säger att Alaska har längdåkning som en stor sport och blir då främsta motståndarna. Men han hoppas och tror att team Sápmi kommer att få några medaljer.

- Simon är den enda deltagaren från svenska Sápmi som tävlar i längdskidor, de norska deltagarna från Sápmi dominerar truppen totalt, säger Christer Åstot.


 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista