Vägskylt som varnar för renar vid vägen.
1 av 2
Foto: Ann-Catrin Stenberg Partapuoli/Sameradion & SVT Sápmi
Renar på vägen. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
2 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Hastighet sänks för att undvika allvarliga olyckor

Efter begäran från Handölsdalens sameby sänks nu farten tillfälligt för sträckan Sveg - Hedeviken. Länsstyrelsen i Jämtlands län har beslutat att sänka hastigheten för att det finns risk för person- och djurskador. 

Handölsdalens sameby har ansökt om sänkt hastighet på grund av att renar strövar på vägen, till följd av att det är dåligt bete i området. Samebyn har jobbat med att avleda renarna från vägen.  

Länsstyrelsen i Jämtlands län har konstaterat att det råder bristande underhåll på väg 84, vilket försvårar trafiksäkerheten och den dåliga betessituationen gör det svårt att hålla renarna från vägen, det är grunden till att hastigheten på vägsträckan nu sänks från 100 km/h till 80 km/h. 

I beslutet skriver Länsstyrelsen i Jämtlands län: 

"Med hänsyn till den risk för allvarliga tillbud/kollisioner/person- och djurskador som det nu finns på aktuell vägsträcka anser länsstyrelsen det motiverat att hastigheten på väg 84 sänks enligt sökandens önskemål, sträckan Sveg – Hedeviken, Härjedalens kommun enligt bifogade föreskrifter". 

I Jämtland har det inträffat 74 renpåkörningar sedan årsskiftet och nästan hälften av påkörningarna har inträffat på väg 84 mellan Sveg och Hedeviken. 

I sitt yttrande har Härjedalens kommun föreslagit att det sätts samman en grupp för att långsiktigt lösa det här problemet.  

Hastighetsbegränsningen gäller från och med den 7 mars till 15 april i år. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista