Sara Margrethe Oskal är Sara Margrethe Oskal (f. 1970) från Kautokeino och har en lång konstnärlig karriär som skådespelare och dramatiker, men har de senare år debuterad som författare och filmskapare.
Sara Margrethe Oskal från Kautokeino är den samiska författaren som i år är nominerad till Nordisk Råds Litteraturpris. Hon har en lång konstnärlig karriär som skådespelare och dramatiker, men har de senare år debuterad som författare och filmskapare. Foto: Elle Sárá Oskal/pressbild Iđut
Ođđasat

Sara Margrethe Oskal nominerad till Nordisk Råds Litteraturpris 2016

Sara Margrethe Oskal (f. 1970) från Kautokeino har en lång konstnärlig karriär som skådespelare och dramatiker, men har senaste åren debuterat som författare och filmskapare. 

Åtta romaner, fem diktböcker och en novellsamling är nominerade. 

Vinnaren offentliggörs och mottar priset på 350 000 danska kronor den 1 november i Köpenhamn. 
Oskal vågar hon inte hoppas på att få priset. Bara det att hennes egna har nominerad henne är ett stort erkännande.

- Dikter är en blygsam, tyst konstform som inte får särskild med uppmärksamhet, så jag är väldigt glad för att bli nominerad. 

Just nu jobbar Sara Margrethe Oskal med att färdigställa manus till en långfilm. 

- Det finns historier redo att berättas. Man får bara välja form. Vissa historier skriker, gör mig till en film, eller clown. Andra är mera tysta och blir kanske en dikt, skrattar hon. Lycklig över att äntligen få berätta att hon är nominerad. Själv har hon vetat detta i flera veckor. 

Oskals bok konkurrerar med författare som svenska Tom Malmquist med boken "I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv", den grönländska författren Sørine Steenholdts med boken Zombiet Nunaat (Zombieland) och norska Linn Ullmann med boken "De urolige". 

Den nominerade samiska boken "Savkkuhan sávrri sániid" är utgiven på nordsamiska av förlaget Iđut i 2012, men är nu översatt till norska.

Oskal debuterade som författere i 2006 med diktsamlingen "Váimmu vuohttume" och är nu nominerad till Nordisk Råds litteraturpris 2016 for sin andra diktsamling "Savkkuhan sávrri sániid" (Svenska: Otröttliga ord).

Så här beskrivs boken av juryn.
"Boken är en knapp och precis diktsamling var läsarn i små glimt och med färtätade bilder, får inblick i ett samiskt liv. Dessa små glimt formar tillsammans en större enhet som gör att en större bild gradvis öppenbarar sig for den som läser. Boka kan läses som en hyllning till den samiska vardagsmänniskan, som otröttligt lever sitt samiska liv, på trots av den konstanta pressen från omvärlden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista