Jiellevárri/Gällivare

Nöjeskörning skrämmer renar

Unna Tjerusjs vinterbetesmarker väster om Gällivare förblir orörda eftersom renarna inte stannar upp och betar. Istället följer renarna alla skoterspår som lekande skotrar kört upp, det betyder att renarna når fjällen närmare två månader tidigare än vad som är brukligt.

Myrarna från Gällivare samhälle och västerut är helt uppkört av lekande skotrar. Renägarna som har sina renar i området har fått nog av situationen.

- När man kommer och ser att renarna har farit efter ett spår som far åt helt fel håll. Så ska man köra flera mil och vända tillbaka dem hela den sträckan. Då blir man först förbannad över att det finns folk som far omkring och gör så mycket merarbete och saboterar för mig bara för att de far omkring om leker. Sen när tiden går och man kör och kör och sätter upp fler och fler sopsäckar över alla spåren. som skrämslen för att försöka stoppa upp renarna, så blir man ju deprimerad och jätteledsen, säger Jonas Sjaunja, en av renägarna  i området när han ska beskriva situationen och känslan som han och hans kolleger delar.

- Det blir en hopplös känsla, jag kan ju inte sitta här på myren och vakta dygnet runt och bråka med alla människor, det går ju inte. Vad ska jag göra, jag kan ju inte göra någonting, fortsätter Jonas Sjaunja.

I området är det fina vinterbetesmarker med tallhedar där renarna vanligtvis i sakta mak brukar beta sig västerut mot fjällområdet. Men de senaste åren har nöjesskoterkörningen ökat och skoterförarna leker och kör upp nya spår hela tiden. Det här medför att renarna som i lugn och ro skulle ha betat i området följer skoterspåren västerut och tar sig upp på fjällen närmare två månader tidigare än vad som är normalt. Kommunalrådet Jeanette Wäppling blir lite häpen när hon får se nytagna foton från området fotade från luften.

- Jag tror på information, att man måste informera och samverka och diskutera och vi har ju ett dialogforum där vi träffar skoterföreningen och samebyarna där vi försöker prata om sånt och polisen är ju också närvarande. Vi kommer att jobba med att informera omkring det här, vad det innebär för renskötseln och få en förståelse så vi kommer att jobba med en informationskampanj kring det här och vi kommer också att jobba med att man när man tar skoterkörkort att man där har en information kring respekten för djur och renskötseln, säger Jeanette Wäppling.

Samebyn Unna Tjerusj har inte ansökt om skoterförbud i området runt Gällivare men nu överväger man att göra det inför nästa vinter. På fredag ska samebyn och kommunen träffas och då lyfts även den här frågan upp. Jonas Sjaunja tror inte mycket på samråd och menar att hittills har det inte gett några goda resultat.

- Man kan ju sitta på ett kontor och skriva ner och ha ett samråd men här ute när det kommer ett ungdomsgäng som far och leker på myrarna här, dom berörs inte av det samrådet, det tror inte jag. Så länge jag minns har det ju varit årliga kontakter med kommunen om den här problematiken men det händer ju ingenting, det blir bara värre och värre, avslutar Jonas Sjaunja.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista