Margret Fjellström
1 av 2
Margret Fjellström Foto: Karen Eira Sameradion & SVT Sápmi
Karolina vår syster en siffra i självmords statestiken
2 av 2
Karolina vår syster en siffra i självmords statestiken Foto: Karen Eira Sameradion & SVT Sápmi

Hennes syster tog självmord - nu föreläser hon för att hjälpa andra

2:12 min

Vi mår inte så bra, är temat för seminariet om Psykisk ohälsa i Sápmi som pågår just nu i Umeå.

Det är ett samarrangemang mellan landstingen i Norr- och Västerbotten, Vaartoe-Centrum för samisk forskning och Region Jämtland Härjedalen 

Ett antal föreläsare diskuterar forskning kring och erfarenheter av psykisk ohälsa i Sápmi.

Margret Fjellström berättade om sin syster Karolina som valde att ta sitt liv

 – Med min syster började redan när hon var yngre må dåligt, sen när vi sökte hjälp så var det inte rätt sorts hjälp och det ledde tyvärr till att hon valde att ta sitt liv, säger Margret Fjellström.

Margret Fjellström är uppvuxen i en renskötarfamilj i Vilhelmina norra sameby. Under sin föreläsning berättar hon hur det har blivit allt svårare att leva med renen i dag, blanda anta på grund av ökade exploateringar och högt rovdjurstryck. Forskning visar också att självmordsfrekvensen bland renskötande samer är högre än normalt.

Den 24 maj 2009 valde systern Karolina att avsluta sitt liv.

 – Jag upplever att öppenheten om psykisk ohälsa bland samer har blivit mycket större, vi vågar prata om det och särskilt den yngre generationen vägrar vara tyst, säger Margret Fjellström.

Margret berättar att familjen försökte få hjälp av olika instanser. Men de människor Karolina fick träffa hade ingen kunskap om hennes levnadsförhållanden som same och renskötsel, vilket gjorde att det blev väldigt svårt för henne många gånger.

Margret har valt att föreläsa om systerns självmord eftersom hon tycker det är viktigt att våga prata om det öppet för att öka förståelsen och kanske få människor att tänka till.

 – Jag kan bli så rosenrasande förbannad för jag tycker att det hör till allmänbildningen att i varje fall veta att vi finns här, kanske inte direkt vad vi håller på i detalj, men att vi jobbar med renarna, säger hon och menar att kunskaperna måste bli bättre på bland annat vårdcentraler inom de samiska området.

 – Jag tror att det skulle göra att många fler kände en trygghet för att komma till sjukvården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista