Sara Hermansson från Klimpfjäll får Ubmejen Biejviehs ungdomspris.
Sara Hermansson från Klimpfjäll får Ubmejen Biejviehs ungdomspris. Foto: Peter Steggo/pressbild

Sara Hermansson är årets ungdomstipendiat

Sara Hermansson (19) från Klimpfjäll får Ubmejen Biejviehs ungdomsstipendium.

Nu arbetar hon en dag/vecka i samisk förskoleverksamhet i Kraapohke/Dorotea, och jobbade även på Tráhppies försöksförskola för sydsamiska barn. 

Detta är motiveringen Ubmejen Biejvieh ger för att Saara Hermansson får priset: 

"Saara tilldelas Ubmejen Biejviehs ungdomsstipendium 2016 för sitt utåtriktade engagemang, sina bidrag till utvecklandet av de samiska kulturella uttrycken och för stoltheten över sin samiska identitet. Hon är en medryckande och god förebild för andra unga samer som vill återta den samiska identitet, språken och uttrycken".

Hennes musikintresse gjorde att hon sökte sig till Umeå och ett musikestetiskt program där hon gick mellan 2012-2015. Saara har under åren i Umeå engagerat sig i olika samiska verksamheter och aktiviteter. Bland annt är hon medlem i den samiska ungdomskören Vajmmuo.  

Hon har dessutom utvecklat sin berättarkonst och jojkförmåga på senare tid som lett till flera framträdanden i Ubmeje/Umeå och nu senast i Jokkmokk genom konstellationen Åarjel Vuelie - Unga samiska musiker från Västerbotten med Johan Sandberg McGuinne och Natalie Carrion-Arnfjäll.

Priset består av 4 000 SEK samt ett diplom av Umeå sameförening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista