Berta Cáceres.
1 av 2
Berta Cáceres. Foto: TT (AP/Tim Russo)
Berta Cáceres bärs i en kista utanför rättsläkarens kontor i Tegucigalpa, Honduras, torsdag 3 mars 2016.
2 av 2
Berta Cáceres bärs i en kista utanför rättsläkarens kontor i Tegucigalpa, Honduras, torsdag 3 mars 2016. Foto: TT (AP/Fernando Antonio)
Honduras

Urfolksledaren Berta Cáceres mördad

Hon ägnade sitt liv åt kampen för miljön och urfolkens rättigheter. I torsdags sköts Berta Cáceres ihjäl i sitt hem i staden La Esperanza.

Enligt Hugo Maldonado, i Honduras kommitté för mänskliga rättigheter så tog sig två män in i Berta Cáceres hem och sköt henne. Det rapporterar BBC.

Hennes mor menar att dottern dödades på grund av sin kamp för urfolks- och miljörättigheter. Berta Cáceres hade innan dödsskjutningen anmält till polisen att hon hade emottagit dödshot.

Berta Cáceres var en stark ledare för urfolket lenca och i början av 90-talet var hon en av dem som grundade den honduranska urfolksrörelsen Consejo de Pueblos Indígenas de Honduras  (COPINH).

För sitt miljöengagemang fick Berta Cáceres i fjol det perstigefyllda miljöpriset Goldman Prize, som även brukar kallas för "det gröna nobelpriset".

Juryn framhöll hennes arbete med att ha "samlat lenca i Honduras och framgångsrikt pressat världens största dammbyggare att dra sig ur Agua Zarca Dam".

Dammen skulle ha översvämmat stora landområden och skurit av tillförseln av vatten, mat och medicin för hundratals människor tillhörande Lencafolket.

Webbsajten Latinamerika.nu skriver att Berta Cáceres under åren som aktivist har förföljts och hotats. Förra veckan berättade hon på en presskonferens att fyra av lencafolkets ledare mördats och att andra aktivister just nu utsätts för grova hot. 

Fn:s specialrapportör i urfolksfrågor, Victoria Tauli-Corpuz mötte Berta Cáceres i november. Tauli-Corpuz arbetar med en rapport gällande urfolkens situation i Honduras och hon säger att hon tog emot beskedet om Berta Cáceres död med djup sorg.

– Det är mycket troligt att mordet är kopplat till hennes arbete för att skydda Lencafolkets mänskliga rättigheter och rätt till sitt land och sina territorier, säger Tauli-Corpuz till BBC.

Victoria Tauli-Corpuz rapport gällande Honduras offentliggörs inom några månader.

Berta Cáceres bror Gustavo beskriver systern som rättfram och säger att hon alltid konfronterade saker direkt.

 – Men hon bar aldrig något vapen eftersom hennes röst var hennes vapen.

Gustavo har bett Honduras president Juan Orlando Hernandez att utreda mordet och straffa de ansvariga.

Enligt organisationen Global Witness mördas det i Honduras fler miljö- och urfolksaktivister än någon annanstans i världen. Mellan åren 2010-2014 har 101 aktivister mördats.

2013 träffade The Guardians reporter Nina Lakhani Berta Cáceres för en intervju i hemstaden La Esperanza i västra Honduras. Då i den intervjun sa Berta Cáceres bland annat att armén har en lista med namn på 18 personer som kämpar för mänskliga rättigheter, och att hennes namn stod högst upp.

Berta Cáceres sa också till Nina Lakhani:

 – Jag vill leva, det finns många saker jag fortfarande vill göra i den här världen. Jag vidtar säkerhetsåtgärder, men i slutändan, i detta land där det är total straffrihet är jag sårbar. När de vill döda mig kommer de att göra det. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista