Lodjur. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Norrbotten

Nytt beslut om lodjursjakten

Länsstyrelsen i Norrbotten har fattat nytt beslut om licensjakt på lodjur. Nu får åtta lodjur skjutas från och med den 4 mars till och med den 15 april 2016.

Länsstyrelsen beslutade tidigare om att licensjakt skulle bedrivas från 1 mars, men beslutet upphävdes av Naturvårdsverket, efter att beslutet blivit överklagat.

Det nya beslutet är fattat med kompletteringar, då Naturvårdsverket ansåg att länsstyrelsen inte närmare motiverat varför djuren skulle skjutas.

Licensjakten delas upp på tre områden: 

  • Delområde I (Tornedalen): Haparanda, Kalix, Överkalix, Övertorneå och Pajala kommun: 3 lodjur.
  • Delområde II (Södra inlandet): Arvidsjaur kommun samt den del av Arjeplogs kommun som ligger nedanför odlingsgränsen: 3 lodjur.
  • Delområde III (Norra fjällkedjan): det området av Kiruna och Gällivare kommun som ligger ovanför odlingsgränsen: 2 lodjur.

Länsstyrelsen i Västerbotten tog den 15 februari beslut om att 11 lodjur får fällas i länet under årets jakt. Naturvårdsverket har beslutat att jakten tills vidare inte får genomföras.

Lodjursjakten i Jämtlands län, licensjakten på 29 lodjur, får ha sin gång. Naturvårdsverket har avslagit begäran om att den också ska stoppas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista