1 av 2
Team Sápmi på AWG i Alaska Foto: Stefan Karlsson/ SVT Sápmi
2 av 2
Team Sápmi på AWG i Alaska Foto: Stefan Karlsson/ SVT Sápmi

Inga pengar avsatta för AWG-deltagande

Unga fotbollsspelaren Elsa Tannerdal ser fram emot att få åka till Kalaallit Nunaat för att representera Sápmi. Men dålig ekonomi kan stoppa framtida idrottsutövare att delta i spelen. 

Elsa Tannerdal från Kiruna hade inte väntat att bli uttagen till att spela på Artic winter games. Men efter FA Sápmis fotbollsläger i Bardufoss fick hon förfrågan och tvekade inte att tacka ja.

- Jag visste inte då när jag var på lägret att man kunde bli uttagen, så det blev en liten överraskning. Jag tycker det ska bli jättekul att träffa andra kulturer och spela futsal också såklart.

På söndag invigs arktiska ungdomstävlingen Arctic winter games i Nuuk på Kalaallit Nunaat. Sápmi tävlar i skidåkning, futsal och i kulturarrangemang. 

Tre deltagare är från svenska sidan av Sápmi. De flesta samiska deltagarna är från norska sidan. Ungdomarna från Norge får finansiering av Sametinget för att delta på AWG. Deltagarna från Sverige får ingen fast finansiering av Sametinget.

Svenska samernas idrottsförbund har inga särskilda medel för årets deltagande. Finansieringen tar förbundet från verksamhetspengarna som skulle gått till skidåkning. Men det finns inga arrangörer till vintertävlingarna.

- Vi vill att det ska arrangeras ett vintermästerskap, ett sommarmästerskap och ett innebandymästerskap, det är vårt stora mål och även att genomföra läger. Genomförs det inte, då avsätts det även pengar till de ungdomar som är intresserade av att ta sig med i AWG-lag, säger Ulrika Renström ordförande SSIF.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista