Richard Åström, ordförande Handölsdalens sameby. Foto: Máret Steinfjell/ Sameradion&SVT Sápmi
Richard Åström, ordförande Handölsdalens sameby. Arkivfoto. Foto: Máret Steinfjell/ Sameradion&SVT Sápmi

Samebyar ställer krav angående planerad nationalpark

Samebyar i Jämtland ställer nu krav på länsstyrelsen i Jämtland och Naturvårdverket angående den planerade nationalparken i området Vålådalen-Sylarna-Helags. 

Om inte kraven accepteras kommer samebyarna inte att godkänna nationalparken.

- Vi vill säkerställa att vi har de rättigheter vi har idag. Och att nationalparken blir något vi inte kan leva med och hämmar samebyns renskötsel, säger Rickard Åström är ordförande för Handölsdalens sameby.

Länsstyrelsen i Jämtland och Naturvårdverket börjat kolla på möjligheterna att bilda en Nationalpark kring Vålådalen-Sylarna-Helags. Men samebyarna Handölsdalen, Mittådalen och Tåssåsen ställer nu krav på nationalparken.

Bland annat vill man att samebyarna ska ha majoriteten av platserna i förvaltningen och rätten att använda marken ska erkännas. Rickard Åström vill också ha kvar rätten till skyddsjakt inom området och ser det som en av de viktigaste frågorna.

- Det här får ju inte bli ett område där samebyn inte får bedriva skyddsjakt. Och vi har ju även lyft det att paragraf 28, nödvärnsrätten, ska gälla i nationalparken. Det gör den ju inte i dag i någon nationalpark men vi ser det ju som principiellt viktigt.

Länsstyrelsen och Naturvårdsverket hoppas på att få den här nationalparken inrättad redan nästa år.

Sametinget har också skickat in sina synpunkter om nationalparken och de ser sig själv som en självklar partner i bildandet. De tycker det ska vara en samisk majoritet. Och Richard Åström säger att Länsstyrelsen och Naturvårdsverket verkar positiva till deras krav. Nu jobbar dem framåt med frågorna.

- Vi hoppas att vi får, tillsammans med sametinget, utrymme att ta reda på alla dem här sakerna. Så att det blir bra för vår del. Det är ju en del tunga frågor att ta tag i, säger Rickard Åström är ordförande för Handölsdalens sameby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista