Julia Märak Leffler och Liselotte Winka
Julia Märak Leffler och Liselotte Winka. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Ubmejen biejvieh / Samiska veckan

Studenter fick stipendium

Vaartoe/Centrum för Samisk forskning delade i lördags ut stipendium till studenter för tionede gången. Det i samband med att samiska veckan i Umeå invigdes.

Studentstipendet fick forskarna Julia Märak Leffler och Liselotte Winka.

- Det känns jätteroligt och det tar jag som en uppmuntran faktiskt även om jag är lite överåldrad student men absolut jättekul, sa en glad Liselotte Winka.

Studentstipendet som Vartoe/ Centrum för samisk forskning delar ut med stöd av sametingets kulturråd är på 10 000 kronor, och i år så var det två olika uppsatser som fick priset.

Den ena är Liselott Winka som rör samiska kvinnliga konstnärer där Liselotte tittat på utställningar som visades under kulturhuvudstadsåret 2014.

Den andra är Julia Märak Leffler med sin uppsats om  samernas förekomst i grundskolans läroböcker i samhällskunskap från årskurs 7 till 9. Julia Märak Leffler säger att det känns jätteroligt och är ett fint erkännande och en bra motivation till att fortsätta.

- Det är ett arbete som jag slitit med länge, så att någon faktisk läser det och säger att det blev bra och vill använda sig av uppsatsen känns fantastisk kul, säger Julia Märak Leffler.

Julia Märak Leffler säger att stipendet betyder att hon kan fortsätta arbeta med samiska frågor och kanske bolla lite vad samiskhet är ute i skolor.

Patrik Lantto som är föreståndare för Vaartoe/Centrum för samisk forskning säger att Julia Märak Leffler och Liselotte Winka har intressant tematik i sina uppsatser och det var välskrivna och väl underbyggda, därför bedömde styrelsen att deras uppsatser var helt klart det bästa som var med i år.

- Vi tycker att det är viktigt att göra det här, för vi hoppas att bland de studenter som uppmärksammas och får stipendiet, att det finns framtida forskare som kommer kunna göra viktiga insatser inom samisk forskning, säger Patrik Lantto föreståndare för Vaartoe/Centrum för samisk forskning.

 

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista