Olle Viklund, Tullinge, kallas Legenden av dem som känner honom.
Olle Viklund (74) har åkt 54 lopp under 43 år. Under årets Vasaloppsvecka har han åkt fyra lopp. Foto: Lars-Ola Marakatt
Mora

Olle åkte 22 mil skidor under vasaloppsveckan

Olle Viklund: Jag dör hellre på skidspåren än i en gungstol
4:33 min

Det är inte för inte han kallas för legenden av dem som känner honom. Olle Viklund, 74, genomförde fyra lopp under vasaloppsveckan.

Tullingebon Olle Viklund med rötterna i sorseletrakten har genomfört 54 vasalopp och 30-talet maraton i sitt liv. I Vasaloppet blev han 21:a bland 70-åringarna och 5398:e att passera mållinjen på tiden sju timmar och 21 minuter. Annat var det 1972 då han genomförde sitt första Vasalopp.

- Jag minns det väl. Vi åkte med träskidor och det var inte så bra spår som nu. Jag var i sämre form och åkte på nio timmar.

I år genomförde han Öppet Spår på måndagen, vilket är samma sträcka som Vasaloppet, men utan trängseln i starten. På onsdagen åkte han 3 mil och på fredagen 14 kilometer för att på söndagen avsluta veckan med andra niomilaren, och totalt 22 mil på skidorna. Efter loppet såg han inte speciellt trött ut och tog själv bilen till stan på kvällen.

- Jag tränar varannan dag hela året. Man ska träna lika ofta som man duschar är mitt motto.Men visst. Min familj frågar sig varför jag inte nöjer mig med ett lopp i veckan, säger Olle Viklund som siktar på att hålla på minst sex år till.

- Jag siktar på att vara den som åkt flest år, femtio år är målet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".