1 av 2
En man i röd jacka står i granskogen
2 av 2
Richard Åström, ordförande Handölsadalen sameby Foto: Marit Kuhmunen Blom/Sameradion & SVT Sápmi

Sätter krav om nationalparksförvaltning

Tre samebyar har inlämnat en kravlista angående den planerade nationalparken i området Vålådalen-Sylarna-Helags i Jämtland. Samebyarna är beredd att motsätta sig planerna om länsstyrelsen och Naturvårdsverket inte godtar kraven.


Handölsdalen sameby har sina sommarbeten i det område där det planeras nationalpark. Planerna rör även samebyarna Mittådalen och Tåssåsen. 

- Vi är i början av den här processen så då såg vi det viktigt att poängtera vad som är viktigt för oss, att dom inte glöms bort under resansgång så att säga, säger Richard Åström, ordförande Handölsadalen sameby. 

Nationalparksplanerna började för ett halv år sedan. Länsstyrelsen och Naturvårdsverket har gjort en kartläggning om en nationalparks betydelse i området. Frågan har varit het, många är oroliga att turistnäringen berörs och rennäringen- 

- Vi har inte kommit in på diskussionen hur förvaltningsorganisationen ska se ut i det här området.Vi är öppna för alla slags idéer med lokalt inflytande, säger Ruona Burman, enhetschef Länsstyrelsen Jämtland.  

- Vi vill vara en del av förvaltningen i det här området just för att vi finns och verkar i det här området, så vi ser det som en naturlig del. Så vem är bättre lämpad än renskötarna och sameby medlemmarna att vara en del av den förvaltningen, menar ordförande för Handölsdalen sameby Richard Åström. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".