Rádio Sápmi / Ubmejen Biejvieh

Den personliga jojken försvinner till förmån för den moderna

2:22 min

Färre jojkar i det dagliga livet och personjojken försvinner till förmån för det fina, musikaliska och tillrättalagda.

På ett miniseminarium på Umeå universitet talade jojkaren Ol Johan Gaup från Kautokeino och ledaren för Juoigiid Searvi, Biret Risten Sara från Karasjok, idag om de förändringar som sker i traditionell jojk i vår tid.

Biret Risten Sara har sett hur färre jojkar i det dagliga livet. Hon menar att det var friare att jojka förr, medan det idag ska vara mer tillrättalagt. Den största skillnaden menar hon är att traditionell jojk nuförtiden jojkas med instrument.

- Äldre jojkare hade ett annat fokus, det var mer personjojkar förr och det var inte samma fokus på att det skulle vara så fint och tillrättalagt som i dagens samhälle. Det har förändrat det gamla sättet att jojka på. 

Seminariet var öppet för diskussioner och arrangerades av Tromsö museum i samarbete med Vaartoe/Cesam. Det ingår i forskningsprojektet "Joik i bevegelse mellom tradisjon og modernitet" vid Tromsö museum, Universitetet i Tromsö.

- Jag vill ju helst att alla jojkar, att alla har sin egen jojk, då kunde jag ju jojka de folk jag möter. Det hade ju varit det bästa, säger Biret Risten Sara i föreningen Juoigiid Searvi som jobbar för att främja och bevara traditionell jojk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: