Lars-Anders Baer
1 av 3
Lars-Anders Baer Foto: Jörgen Heikki/ Sameradion & SVT Sápmi
Förenta Nationernas kontor i Genève. Foto: Anna Sunna/ Sameradion & SVT Sápmi
2 av 3
Förenta Nationerna i Genève. Foto: Anna Sunna/ Sameradion & SVT Sápmi
Utanför FN-högkvarteret i Geneve. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion & SVT Sápmi
3 av 3
Utanför FN-högkvarteret i Geneve. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion & SVT Sápmi
Geneve

Samerådet uppvaktar FN inför granskning

2:56 min

FN:s människorättskommitté har kallat svenska staten till Geneve för ett tvådagars förhör. Samiska rättigheter är ett av områdena som ska Sverige ska svara på. På plats i Geneve finns även Samerådets representant Lars-Anders Baer.

En av Sápmis mest erfarna politiker Lars-Anders Baer, är alltså på plats i Geneve och FN:s högkvarter för mänskliga rättigheter för att ge Samerådets bild av situationen för de samiska rättigheterna.

- Jag ska representera Samerådet och förse kommitténs ledamöter med information om samernas situation, säger Lars-Anders Baer.

Inför förhöret har Samerådet skickat in en rapport till människorättskommittén där ett av huvudbudskapen är att naturresurserna i Arktis är satta under hård press – och därmed åsidosätts även samiska intressen och rättigheter.

Detta märks även i Sverige med en snabb utbyggnad av vindkraft och stor efterfrågan på mineraler inom det samiska området, skriver amerådet in sin rapport.

Den svenska minerallagen tar ingen hänsyn till samiska landrättigheter, slår Samerådet fast.

Samerådet påpekar med eftertryck att Sverige därför har ett stort ansvar att fullt ut erkänna samiskt självbestämmande och samiska landrättigheter genom lagstiftning, efter konsultation med samerna själva.

Samerådet lyfter även upp rovdjursproblematiken som ett stort hot mot renskötsel, kanske till och ännu större än de industriella hoten.

Enligt forskningen tar rovdjuren uppemot 60 000 renar per år och under detta tryck står vissa samebyar på kollapsens rand, menar Samerådet och pekar på forskning från Statens lantbruksuniversitet.

Även Sametinget har rapporterat till FN inför granskningen och delvis valt ett annat fokus.

Sametinget tar exempelvis upp problemen med modersmålsundervisning på samiska, som är långt ifrån tillräcklig.

Många kommuner erbjuder endast 40 minuter i veckan och detta leder till att samiska barn går ut skolan utan att lära sig sitt språk. Sametinget hävdar dessutom att regeringens satsning på modersmålslärare är helt felriktad.

Sametinget skriver vidare i sin rapport att samer utanför samebyarna är helt rättslösa och har ingen talan när exploatörer kommer till Sápmi.

Slutligen ansluter sig Sametinget till samma uppmaningar som människorättsorganisationen Civil Rights Defenders riktat till FN:

  • att Sverige ratificerar ILO-konventionen 169 om urfolks rättigheter samt
  • att en nordisk samekonvention färdigställs och införlivas i lagstiftningen.
  • ett större samisk inflytande över markexploateringar samt
  • att regeringen inrättar en sanningskommission för att belysa och kompensera kränkningar mot samer.

FN:s människorättskommitté

FN:s människorättskommitté består av 18 experter inom människorättsområdet. Experterna kommer från hela världen och utses av FN-länderna för fyra år åt gången. Ordförande är Fabián Omar Salvioli från Argentina.

En av kommittén huvuduppgifter är att ungefär vart fjärde år granska de FN-länder som ratificerat konventionen om civila och politiska rättigheter. Detta sker genom en dialog med det aktuella landet, via ett offentligt förhör och slutligen en rapport med rekommendationer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista