Nedslagsplats för det havererade postplanet i Jokkmokksfjällen. Foto: Marja Påve/ Sameradion & SVt Sápmi
Foto: Marja Påve/ Sameradion & SVt Sápmi
Flygolyckan i Jokkmokksfjällen

Haverikommissionen: Inga färdiga svar på varför planet störtade

Haverikommissionen lämnade idag sin delrapport angående det postflygplan som störtade i Jokkmokksfjällen natten mellan den 7 och 8 januari. 

Man kan slå fast att besättningen skickade ut ett nödanrop strax efter midnatt den 8 januari, men det finns ingen information om vilken typ av problem som fanns, enligt Jonas Bäckstrand från haverikommissionen, vid dagens presskonferens.

De två svarta lådorna har undersökts av franska haverikommissionen.

– Man har lyckats ladda ner viss information. Det har visat sig att fyra av dessa parametrar; tippvinkeln, rollvinkeln, den magnetiska kursen och färdhastigheten var inte kompatibla med planets verkliga rörelser.

– Vi har inga färdiga svar på varför planet störtade men vi vet att strax efter att svarta lådan började registrera värden beträffande dessa fyra parametrar som inte var kompatibla med flygplanets verkliga läge, så reagerade besättningen på något. Kort därefter kopplades autopiloten ur. Det är möjligt att autopilotens urkoppling skedde automatiskt och därefter började flygplanet att sjunka, säger Jonas Bäckstrand.

Läs mer och se sändningen från presskonferensen hos SVT Nyheter Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista