1 av 2
Samiska och syriska musiker under repetitionen inför kvällens konsert tillsammans.
2 av 2
Samiska och syriska musiker under repetitionen inför kvällens konsert tillsammans. Foto: Marit Kuhmunen Blom/ Sameradion & SVT Sápmi

Musiken ska föra samman olika kulturer

Ikväll under samiska veckan i Umeå hålls en konsert med samiska och syriska musiker. Tanken är att knyta samman människor från olika kulturer.

De sex musikerna från Syrien och Sápmi har nyligen lärt känna varandra och har bara några få gånger spelat ihop. Första gången de hörde varandra var speciell.

- Det var helt annorlunda och jag undrade vad det här är. Jag bad dem sjunga mer och mer. Det var jättekul, säger syriska musikern Mousa Elias.

Frode Fjellheim och Marja Helena Fjellheim Mortensson representerar Sápmi under konserten.

- Det är väldigt spännande men jag vet att de är fantastiska musiker. Jag tror det kan bli väldigt vacker musik. Vi vill försöka ta med oss vår samiska tradition, jojken, och finna en slags mix. Skapa ett nytt uttryck, säger Frode Fjellheim.

Konserten är en del av ett större projekt, mitt hem - ditt hjärta. Såehkie Sameförening är arrangör och de får finansiell hjälp av Statens musikverk. Tanken med den här konserten är att visa en annan sida av flyktingströmmen.

- På alla sätt och vis behöver vi synliggöra alla dessa människor som kommer till vårt land och som vi måste hjälpas åt att ta hand om på bästa sätt. Göra bättre förutsättningar för dem att få ett bra liv här. Via musiken kan man visa att det finns mycket positivt som dem kan komma med, Säger Eva Conradzon från Såehkie Sameförening.

Ikväll hålls konserten i Umeå, men tanken är att få fortsätta och utveckla idéen.

- Det här är första mötet. En slags test och så får vi se. Om det fungerar bra kanske vi reser runt om i världen och gör flera konserter, säger Frode Fjellheim.

- Jag är väldigt glad och stolt att jobba med den här musiken faktiskt, berättar Mousa Elias.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista