Lodjur
Foto: Hasse Holmberg/ TT
Västerbotten

Nio lodjur får skjutas i Västerbotten

I måndags beslutade Naturvårdsverket att upphäva länsstyrelsens beslut om licensjakt på lodjur i Västerbotten. Nu har ärendet tagit en ny vändning, då länsstyrelsen tagit ett nytt licensjaktbeslut.

Nu får nio lodjur fällas och jakten tillåts mellan 9 mars och 15 april, rapporterar lokala medier.

Redan i februari beslutade länsstyrelsen om licensjakt på lodjur - ett beslut som dock överklagades av bland annat en förening. Naturvårdsverket satte stopp för jakten, men nu är det alltså fritt fram igen.

- Det är bara att inse att överklagningskulturen i den svenska rovdjursvärlden nu också har nått upp till oss i norra Sverige. Det är inte längre bara varg det gäller och det gör rovdjursförvaltningen onekligen mycket mer komplicerad och svårhanterad, säger Björn Jonsson, naturvårdschef på länsstyrelsen i Västerbotten, på myndighetens hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista