Statssekreterare Per Olsson Fridh
Statssekreterare Per Olsson Fridh. Foto: Jörgen Heikki, Sameradion & SVT Sápmi
Geneve

Sveriges samepolitik går framåt - regeringens budskap till FN

1:41 min

Sverige gör framsteg när det gäller samiska rättigheter.
Det var regeringens budskap till FN idag.

I dag fick Sveriges regering förklara och försvara sin politik inom en rad områden för FN:s människorättskommitté i Geneve.

Statssekreteraren Per Olsson Frid förde Sveriges talan - hans budskap när det gäller de samiska rättigheterna är att det går framåt sedan den förra granskningen för fyra år sedan.

Samerna har erkänts som ett folk i grundlagen och förhandlingarna om en nordisk samekonvention är inne i sluttampen, var statssekreterarens främsta argument för att svensk samepolitik går framåt.

- Får vi den på plats så kommer det att vara det första folkrättsligt bindande dokumentet vad gäller samiska rättigheter som Sverige förbinder sig till, säger Olsson Fridh.

FN:s MR-kommitté består av 18 ledamöter som är experter på området.

De fick under onsdagen alltså höra statssekreterare Per Olsson Fridh berätta om regeringens arbete med mänskliga rättigheter inom en rad områden inklusive samiska och nationella minoriteters rättigheter.

Därefter fick kommitténs experter ställa frågor som bland annat handlade om polisvåld, häktningstider, asylpolitik och Julian Assange.

Under torsdagen väntas mer specifika frågor om samiska rättigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista