Inker-Anni Linkola
Inker-Anni Linkola, överinspektör på samiska arkivet i Enare. Foto: Foto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi
Ubmejen Biejvieh

Samiska arkiven viktiga för avkoloniseringen av Sápmi

Inker-Anni Linkola: Jag tror det har symbolisk betydelse
2:44 min

De samiska arkiven har stor betydelse när det gäller att avkolonisera Sápmi. Det menade forskare igår på Lars Thomasson symposiet på Umeå universitet i samband med Ubmejen Biejvieh.

Lars Thomasson symposiet är den första forskarkonferensdagen av tre här på Umeå universitet under Umbmejen Biejvieh, samiska veckan. Tanken med konferensen, som går under namnet Aktasne - Together, är att prata nya om idéer, teorier och metoder inom samisk forskning.

Just idag under Lars Thomasson symposiet handlar det bland annat om frågan om en konstnärlig ingång kan vara en möjlig väg framåt inom nutida forskning och om de samiska arkivens roll i dekoloniseringsprocessen, som Inker-Anni Linkola, överinspektör på samiska arkivet i Enare är här för att prata om.

- Det kan ha betydelse för att finna sådan information som men inte vetat om förr, säger Inker-Anni Linkola.

Just här i Umeå har frågan om samiska arkiv varit högst aktuell de senaste åren. När Institutet för språk och folkminnen i Uppsala beslutade att DAUM, Dialekt, ortsnamns och folkminnesarkivet skulle läggas ner, uppstod stort rabalder över att de stora samiska samlingarna skulle flyttas från norr.

Nu blev inte smällen lika stor som många fruktade, eftersom Västerbottensmuseum och Folkrörelsearkivet i Västerbotten kom överens om att rädda kvar huvuddelen av de skriftliga samlingarna i Umeå och just nu pågår ett arbete med att digitalisera de över 6000 banden, med bland annat inspelningar på flera samiska språk.

- I vårt fall skedde det just tvärtom. Vi är ganska nya. Vi har bara varit fyra år i Enare, men det kom från det samiska samhället att vi behöver ett arkiv som finns här, säger Inker-Anni Linkola.

Vilken betydelse har det att den här typen av samiska arkiv finns på sin ursprungliga plats?

- Jag tror det har symbolisk betydelse, men också att arkiven kommer närmare folket, säger Inker-Anni Linkola, överinspektör på samiska arkivet i Enare.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".