Spår av hundriven ren
1 av 4
Foto: Nils Skum/ Privat
Hunddödad ren
2 av 4
Foto: Nils Skum/ Privat
Spår av hundriven ren
3 av 4
Foto: Nils Skum/ Privat
Spår av hundriven ren
4 av 4
Foto: Nils Skum/ Privat
Suorssá/ Sorsele

Hittade sin ren hundriven

2:04 min

Renskötaren Nils Skum i Grans sameby hittade i morse en av sina renar riven av hund några mil utanför Sorsele. Varning för starka bilder.

När Nils Skum i Grans sameby kom körande med bilen i morse fick han se att det låg hårtussar från ren på vägen. När han stannade såg han hundspår och blod.

- Jag finner till slut en ren som ligger i diket biten och plågad. Den kunde inte röra sig, jag fick avliva den där. 

- Man blir så förbannad, det går inte att beskriva, säger Nils Skum.

Renarna befinner sig just nu tre mil ovanför Sorsele i Västerbotten. I flera års tid har de haft problem med hundar som angriper renar i det området. Även nyligen har hundar gett sig på deras renar. 

- Det är andra renen på en och en halv vecka nu. 

Händelsen är polisanmäld men Nils Skum har inte så stora förhoppningar på polisens arbete.

- Det har inte hänt så mycket tidigare. För några år sedan blev några renar ihjälbitna, men de kunde inte göra något åt saken.

Marcus Eriksson vid polisen var på platsen under torsdagen, och han menar att utredningsläget är gott. Bland annat har man lokaliserat två lösspringande hundar.

- På ena hunden har vi säkrat vissa spår, misstänkta blodspår som kan komma från ren, och hundägaren är identifierad. 

Hur går ni vidare i ärendet nu?

- Vi har upprättat en rapport och en anmälan, så då får förundersökningsledare ta ställning till ärendet. Det kommer handläggas av utredare i Storuman. 

Enligt lagen om tillsyn av hundar och katter måste man hålla sin hund under uppsikt under perioden 1 mars till 20 augusti ute i naturen. Hundar får inte springa lösa utan uppsikt i områden där det finns vilt, men det gäller också där det finns betande tamdjur. Detta innebär i de flesta fall att hunden ska hållas kopplad.

Nu vädjar renskötaren Nils Skum till hundägare att hålla sina hundar kopplade för att slippa liknande händelser i framtiden. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista