Håkan Jonsson. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Håkan Jonsson. Foto: Sameradion & SVT Sápmi Foto: Olle Kejonen
#STORREGION

Storregion inte prioriterad hos Sametinget

Håkan Jonsson om storregion
4:50 min

Arbetet med storregioner rör inte Sametinget, därför har man inte jobbat med frågan, säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson.

De fyra nordligaste länen föreslås bli en gemensam region. Det står klart sedan regeringens indelningskommitté nu presenterat sitt förslag på ny regionindelning av Sverige. 

– Det är svårt att säga vilka konsekvenser det skulle få, det är nog många som har frågetecken runt vad det här kommer att innebära i praktiken, säger Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande. 

Hur jobbar ni på sametinget med denna fråga?

– Vi har inte jobbat överhuvudtaget med detta då det inte ligger på vårt bord. Däremot måste vi titta närmare på vad det kan få för konsekvenser. 

Regeringens inställning är att det ska bli sex nya storregioner och om de två utredarna följer det direktivet så kommer många gamla länsgränser att raderas ut. Både när det gäller landstingen och länsstyrelserna.

– Som jag ser det, är det här en förändring för framförallt länsstyrelserna och landstinget, det är i dom institutionerna som man får förändringar, huruvida Sametinget påverkas är svårt att säga. 

– Det finns säkert fördelar att man kan samordna bland annat sjukvården, där skulle det kunna ge positivt resultat även i den samiska sjukvården, säger Håkan Jonsson. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".