AD
Foto: Claudio Bresciani / TT.

Ingen förlikning i rektorsfrågan vid sameskolan i Jokkmokk

Ingen förlikning har nåtts i ärendet där en person kräver skadestånd i samband med tillsättningen av en rektortjänst vid sameskolan i Jokkmokk.

I januari förra året skriver Magnus Vannar under ett anställningsavtal för tjänsten som rektor vid sameskolan i Jokkmokk. Två veckor senare beslutar Sameskolstyrelsens ordförande att anställa en annan sökande på samma tjänst.

Enligt fackförbundet ST är det här likvärdigt med ett avskedande av Vannar och därför har man valt att ta ärendet till arbetsdomstolen, som Sameradion & SVT Sápmi kunde rapportera i höstas. I arbetsdomstolen kräver man skadestånd för Vannar.

Sameskolstyrelsen å sin sida anser att något anställningsavtal inte har förelegat mellan Sameskolstyrelsen och Vannar.

På fredagen var båda parterna i målet kallade till muntlig förberedelse i arbetsdomstolen. Där slogs det fast att ärendet kommer gå vidare till huvudförhandling i november, eftersom man inte kunde enas om förlikning.

– Frågan har tagits upp, men i dagsläget har jag inget mandat att gå in i den typen av förhandlingar. Framtiden får utvisa om det blir förlikningsförhandlingar längre fram, säger advokat Lars Hartzell, som företräder Sameskolstyrelsen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista