Varg. Foto: Gary Kramer/ AP/ TT
Arkivfoto: Gary Kramer/ AP/ TT
Radio Sápmi

Länsstyrelsen till Naturvårdsverket: Flytta vargen eller be oss göra det

Länsstyrelsen i Jämtland vill att den varg som skapar oro bland renhjordar i Östjämtland ska flyttas därifrån.

Länsstyrelsen i Jämtland uppmanar Naturvårdsverket att själva flytta den genetiskt viktiga varg som befinner sig i ett i renbetesområde i Jämtland och skapar oro i renhjordarna. Om de inte vill göra det så erbjuder sig länsstyrelsen att göra det åt dem. De samebyar som har berörts av vargen är Ohredahke, Raedtievaerie och Jijnevaerie.

- Vi har vidtagit alla åtgärder som behövs för att flytta vargen. Vi har haft överläggningar med andra länsstyrelser och vi har gemensamt diskuterat en lämplig utsättningsplats, säger Ruona Burman, enhetschef på länsstyrelsen Jämtlands län.

- Det enda som behövs nu är att Naturvårdsverket snabbt fattar beslutet om flytt av vargen så att Sverige kan bekräfta att vi aktivt arbetar för att förstärka genetiken i den svenska vargstammen, säger Ruona Burman.

Bakgrunden till skrivelsen är att det uppstått en ohållbar situation för renar och renskötarna och att det enda som nu går att göra är att flytta vargen.

Den aktuella vargen upptäcktes via DNA-analys av urin insamlat vid en spårning i Strömsunds kommun norr om Östersund i slutet av januari. Analysen visade att det var en hane född i Tiveden-reviret.  

Samma varg hittades igen med hjälp av DNA-analys av spillning som samlades vid en spårning av en varg som varit inne i en renhjord vid Borgvattnet, Ragunda kommun.  

Försökt mota bort vargen utan nytta. Länsstyrelsen har skickat ut extra personal som spårat och dokumenterat vargens förflyttningar dag för dag. Länsstyrelsen har också gjort försök att mota bort vargen och även bidragit till flytt av renar till ett annat område. 

- Det är inte meningsfullt då det visat sig att vargen varje gång återkommer till renarna, efter att ha motats iväg, skriver de till Naturvårdsverket.  

Rivna och dödade renar, sammanblandningar och spridning är konsekvensen. De drabbade samebyarna har observerat flera jaktförsök av vargen. En konsekvens av detta är både sammanblandning och spridning av väl samlade vinterhjordar över ett stort område förutom rivna och dödade renar.   

Olika insatser och åtgärder diskuterats och analyserats. Flytt av renarna bedöms som orealistisk då det inte finns andra tillgängliga betesområden. Det samma gäller att inhägna renarna då det inte finns färdiga hagar för utfodring. På grund av tjäle i marken är det svårt att börjar göra stängsel nu. Även risken för rensjukdomar som ökar vid fodring, nämns som skäl varför detta inte rekommenderas. 

Även att renskötarna ska öka bevakning anses svårt. Området är skogklätt och kuperat och omöjligt att överblicka. Dessutom är det mörkt halva dygnet och vargen gör jaktförsök och störningar på renar nattetid.  
Infångande och flytt av vargen kvarstår därför som det enda rimliga och realistiska lösningen, enligt länsstyrelsen Jämtlands län, som har därför förberett en flytt.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista