Sápmis lag får coachning i pausen av tränaren Ulrika Renström.
1 av 2
Sápmis lag får coachning i pausen av tränaren Ulrika Renström. Foto: Ann Catrin Stenberg Partapuoli
Sápmis vinnande lag efter finalmatchen mot Yukon.
2 av 2
Sápmis vinnande lag efter finalmatchen mot Yukon. Foto: Ann Catrin Stenberg Partapuoli
Nuuk, Kalaalit Nunat

Sápmi vann fotbollsfinalen över Yukon med 1-0

Sápmi vann en rafflande final mot motståndarlaget Yukon i en fullsatt arena mitt i Nuuk. 

Sápmi försvarade sin mästartitel från förra Arctic Winter Games 2014 i Fairbanks och vann mot Yukon med 1-0. Målet gjordes av Kristin Hamnvik.

Kirunatjejen Elsa Tannerdahl som vanligtvis spelar i backlinjen i Kiruna FF har varit en tongivande spelare under hela turneringen och hon är mycket nöjd över sin egen insats.

- Det är jättekul och jättehäftigt att vi har vunnit. I början var vi lite nervösa och stressade men sedan fick vi ett mål och mot slutet blev det lite stressigt igen men vi höll tätt bakåt, säger Elsa Tannerdahl direkt efter att matchen avblåsts.

Sápmis lagledare Håkan Kuorak log med hela ansiktet efter matchen.

- Det var det vi kom hit för att göra. Tjejerna har vunnit alla matcher så de är ju värdiga vinnare. Vi har ett jämnt lag och de är väldigt samspelta hela laget och de har bra kondition också. De är topptjejer allihop, säger Håkan Kuorak.

En final är alltid nervig, menar Kuorak och det är viktigt med att få första målet och det lyckades Sápmi med. 

- Nu ska vi fira guldet sista dagarna i Nuuk och sen börjar vi jobba framöver med att sätta ihop ett damlandslag. Vi planerar för en trenationsturnering till hösten, säger Håkan Kuorak. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".