Nuuk/Kalaalit Nunat

Modern och uppsluppen avslutningsceremoni av AWG

Avslutningsceremonin arrangerades i en stor idrottshall lite i utkanten av Grönlands huvudstad Nuuk. Hallen var fullsatt av glada och entusiastiska människor och showen hade inslag av moderna dansuppvisningar men också av traditionella danser såsom grönländsk maskdans.

Förutom en mängd olika dansuppvisningar, sång och fiolmusik utförde ett hundratal barn och ungdomar gymnastiska övningar till musik och ett grönländskt rockband fick med sig publiken fullständigt.

Det märktes tydligt att AWG arrangemanget betyder mycket för grönlänningarna och att man var nöjd med sin insats.  

Även norska Sametingets representant Henrik Olsen var nöjd både med hela arrangemanget och med avslutningsceremonin.

- Jag måste säga att det var verkligen en bra show. Väldigt bra inslag och god presentation av unga om grönländsk och arktisk kultur, säger Henrik Olsen direkt efter avslutningen.

Laarseeraq Skifte från orten Sisimut, 32 mil norr om Nuuk, tillhör arrangörsstaben och är också en av få utvalda AWG-ambassadörer. Till vardags driver han ett idrottscenter för barn- och ungdomar på Grönland och han brinner verkligen för vinteridrotter. Han är också nöjd med showen som enligt honom var modern och skickligt utförd men hade velat se mer kulturella inslag.

- De traditionella med att man kommer upp och håller tal och mer av den grönländska kulturen. Nu visar man upp en mix kultur, jag hade viljat se mer av det traditionsrika i en sådan här show, säger Laarseeraq Skifte.

Så avslutades Arctic Winter Games 2016 i Nuuk, det är faktiskt andra gången som Nuuk står som värd för spelen. Första gången var 2002 men arrangemanget var inte alls lika stort som nu med 1 800 deltagare och lika många volontärer och till det alla gäster som kommit för att heja fram sina lag. Den enda grenen som inte arrangerades i Nuuk var hockeyturneringen, den var placerad i Iqaluit i Nunavut på andra sidan Buffin Bay. Men arrangörerna var väldigt nöjda med att allt hade gått bra även om invigningen och tävlingarna fick skjutas fram på grund av hårt väder.

- Jag tycker att hela Grönland ska vara tacksamma för att vi har klarat av ett riktigt bra arrangemang här i Nuuk. Det har varit utmaningar redan i starten och starten är ju så viktig. Men vädret var inte helt med oss som vi hade hoppats, säger Laarseeraq Skifte.

Han menar att de största utmaningarna i arrangemanget är logistiska när det är så många deltagare, det kräver en enorm apparat och det är inte lätt för Grönland som till ytan är stort men som ändå är van att leva med det lilla. Dessutom är bristande infrastruktur såsom vägar mellan orterna en utmaning, menar Skifte. 

- Och så vet vi ju också att det arktiska området är rätt så isolerat och det kräver extra tålmodighet. Lyckligtvis vet de arktiska folken vad som krävs och alla vet att det är vädret som styr, säger Laarseeraq Skifte.

AWG är ett otroligt stort arrangemang, säger Henrik Olsen och eftersom Sápmi inte är fullvärdiga medlemmar i AWG så finns det ännu inte riktigt planer på att arrangera det i Sápmi.

- Det saknas en del, som kapaciteten att gå in som fullvärdiga medlemmar i det här och det kräver ju också många arenor för att kunna genomföra det, säger Henrik Olsen.

- Så ett arrangemang i Sápmi  är inte aktuellt ännu?

- Jag tror nog att under några år är vi gästdeltagare här men jag anser att vi har potential att kunna vara med på mer och att kunna delta i fler grenar som kanske också är viktiga ifall vi i framtiden ska gå in som fullvärdiga medlemmar i Arctic Winter Games, menar Henrik Olsen Sametinget i Norge.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista