Aina Nilsson
Ubmeje/Upmeje/Ubmi

Samiska sagor på Ubmejen biejvieh

2:29 min

I Sagoklubben på Umeå stadsbibliotek berättas sagor för barn från tre år och uppåt. Under Ubmejen biejvieh var det samiska sagor på svenska som gällde och det var Aina Nilsson från Såhkie, Umeå sameförening som berättade.

Sagoklubben har lockat ungefär tjugo barn till barnavdelningen på Umeå stadsbibliotek på kulturhuset Väven.

Alla barn från tre år och uppåt är välkomna och idag är det alltså samiska sagor på svenska som gäller.

Och barnen får höra sagan om renen och vargen, sagan om myggen, och sagan om jätten Stalo och om undervattensfolket Saivo.

Aina Nilsson från Såhkie, Umeå sameförening är den som berättar sagorna.

- När jag tänker samiska sagor, då tar jag dom här gamla sagorna, som jag själv fått höra när jag var barn och som i mycket liten utsträckning finns dokumenterade. Det här det berättades i skogen långt tillbaka i tiden, vid eldstäderna, där folk satt och berättade och kanske kom på sagorna själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista