1 av 3
Ronny Sjaunja och Irene Sjaunja Påve i Gällivare.
2 av 3
Ronny Sjaunja och Irene Sjaunja Påve i Gällivare. Foto: Thommy Johansson/ SVT
Ronny Sjaunja i Gällivare
3 av 3
Ronny Sjaunja Foto: Thommy Johansson/ SVT
Gällivare

Begravdes under takras - trodde att han skulle dö

6:36 min

Ronny Sjaunja i Gällivare skulle skotta bort snö från taket, som han gjort många gånger tidigare. Men denna gång rasade snön under hans fötter.

Med över en meter snö är Gällivare bland de snörikaste platserna i Sverige. I lördags skulle Ronny Sjaunja skotta bort lite snö på taket.

- Jag skulle bara ta ner det värsta vid hängrännorna. Tänkte att jag måste skotta så att släpet inte hamnar under snön när det väl rasar.

Det hade varit minusgrader men på lördagen var det plusgrader när Ronny gick ner längst med plåttaket, ända längst ut och skulle börja skotta. Han säger själv att det har han gjort i tjugotalet år så det var inget han reflekterade över.

- När jag skulle börja skotta knakade det bara till och plötsligt låg jag mot backen med en meter snö över mig.

Inne i huset fanns frun, Irene Sjaunja Påve. Hon hörde takraset och skyndade sig ut. När hon inte såg sin man larmade hon räddningstjänsten.

- Jag började gräva med händerna. Efter fem minuter hade jag sådan mjölksyra i armarna att jag knappt orkade röra mig. Jag kände att det här går inte mer. Då kom räddningen, brandbilen.

Räddningstjänsten var ute på annat uppdrag och var snabbt på plats för att hjälpa Ronny Sjaunja.

- Det var många tankar som snurrade i huvudet när jag låg där i min dödsångest, säger han. Han vet inte hur länge han var vaken innan han tuppade av.

Han hade hamnat på mage längst ner under all den meterdjupa tunga snön. Men tack vare  räddningstjänstens snabba agerande var han uppe ur snön efter 20 minuter.

- Man tänker mycket. Om frun inte varit hemma, eller om hon inte hört takraset. Någon gång i livet ska man ha tur, säger Ronny Sjaunja som nu är på väg till renskogen.

Irene Sjaunja Påve säger att de fanns fyra personer till som fallit ner från taket och som befann sig på akuten i Gällivare samtidigt som dem. Hon säger att även om de inte har fysiska skador så har händelsen varit chockartad.

- Det var skräckupplevelse. Jag har inte kunnat sova på två nätter. Hela upplevelsen är som en skräckfilm som går i repeat, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista