foster upphängt vi väggrenen
Många renpåkörningar öster om Östersund Foto: PJ Nilsson

Jeremias Åhrén: Hjärtat är i sorg när det smäller hela tiden

7:22 min

När Jeremias Åhrén än en gång fick åka ut till en renpåkörning öster om Östersund så hittade han en påkörd vaja och ett foster som tryckts ut ur vajan av smällen.

- Det är då min idé föds att skapa debatt, i ren frustration då det sker så många renpåkörningar trots renvarningar, berättar Jeremias Åhrén

Jeremias hängde upp vajans foster intill vägen och drog vajan intill henne för att försöka visa på vad som händer när renar blir påkörda.

- Det är ju psykiskt påfrestande, det är ju mitt liv och mina djur, berättar Jeremias.

Radtevaerie har länge betat sina renar i området och de försöker varna trafikanterna på olika sätt med renvarningsskyltar, sopsäckar och att driva undan renarna varje dag. Men påkörningarna ökar ändå och det är enligt Jeremias svårt att veta orsakerna.

- Saltet är en stor bov som lockar renarna ut på vägen, men även en attitydförändring behövs hos trafikanterna, tror Jeremias.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista