Minoritetsspråk
Grafik: Sveriges Radio
#eatnigiella #minspråk

Fortfarande brister i de nationella minoritetspråken

Kommuner som inte ingår i förvaltningsområdena gör färre insatser när det gäller barns rätt till de nationella minoritetsspråken än förvaltningskommunerna.

Det visar den årliga rapporten om hur de fem nationella minoriteternas rättigheter efterlevs. Den fördjupade uppföljningen, som Länsstyrelsen i Stockholms län och Sametinget gjort, visar att minoritetsarbetet fortfarande behöver förbättras för att nå önskade resultat.

För även om de kommuner som ingår i förvaltningsområdena kommit en bit på väg med att erbjuda modersmål i förskolan och förskoleklass, behövs både inom och utom förvaltningsområdena stora insatser för att rättigheterna ska kunna tillgodoses full ut.

I rapporten redovisar Länsstyrelsen och Sametinget en rad brister i den nuvarande lagstiftningen och i styrdokument, och kunskapshöjande åtgärder föreslås.

Bland annat visar rapporten att de flesta av kommunerna inte genomför några särskilda insatser för att höja kunskapsnivån om de nationella minoriteterna bland personalen, vilket i sin tur gör att personalens möjligheter att arbeta förebyggande för att minska barnens utsatta situation försvåras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista