Varningsskylt för svag is
1 av 2
Vattenfall varnar nu för svaga isar på fjällsjöar. FOTO: Lotta Löfgren/Sveriges Radio Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio

Samebyordförande: Vattenfalls fel att isarna är svaga

2:29 min

Vattenfall varnar för svaga isar på tre sjöar i Norrbotten. Något som Kjell-Åke Pittja, ordförande i Unna Tjerusj sameby är positiv till, eftersom han tycker att de svaga isarna är Vattenfalls fel.

Vattenfall varnar för betydligt sämre isar än normalt på Satisjaure, Pätsatj och Kakerjaure. Och det är särskilt vakarna som finns framför kraftverksdammarna som man ska hålla sig borta ifrån.

- Det är helt riktigt att Vattenfall går ut med en varning. Det är de som är orsaken till de svaga isarna, så det är helt rätt och riktigt av Vattenfall, säger Kjell-Åke Pittja, ordförande i Unna Tjerusj sameby.

Det är ovanligt att Vattenfall går ut med varningar som rör tre platser som de gör nu och det är bara vid intaget till Ritsem som bolaget är ålagda att gå ut med en varning, vilket sker varje år.

På övriga platser, där de märker att isarna är svaga, går de ut med en varning på eget bevåg, menar Peter Stedt som är kommunikatör på Vattenfall och pressansvarig för vattenfrågor.

- Vi har ju ett ansvar att hålla oss inom den vattendom vi har och det reglerar ju nivån på vattenytan. Sedan är det givetvis så att är det ett reglerat vatten så strömmar ju vatten under isen, säger Peter Stedt.

Vattendomarna reglerar den högsta och lägsta nivå som vattenytan får finnas på, och bolaget får varken gå under den lägsta nivån, eller över den högsta.

- Sedan har ju var och en som vistas på isar ett eget personligt ansvar att kontrollera att isen är tillräckligt tjock för att vistas på, säger Peter Stedt.

Just nu har inte Unna Tjerusj sameby några renar i området där varningarna är utfärdade, men Kjell-Åke Pittja har meddelat samebymedlemmarna om varningarna så att de är medvetna om riskerna när de så småningom flyttar upp till fjälls.

Eftersom vattenfall är de som dämt sjösystemen så är de svaga isarna bolagets fel menar Kjell-Åke Pittja.

- Det är ju de som släpper ut vatten och höjer och sänker och det är ju på deras ansvar, säger Kjell-Åke Pittja.

Du menar att det är Vattenfalls fel, kan det inte ha med klimatet att göra snarare?

- Nej, det har inget med klimatet att göra. Det är tjocka isar överallt i fjällsjöar och i och med att Vattenfall reglerar nivån på magasinen så är det ju de som är orsaken till det, inte är det något annat, säger Kjell-Åke Pittja, ordförande i Unna Tjerusj sameby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista