Josefina Lundgren Skerk, ordförande i Sametingets språknämnd.
Josefina Lundgren Skerk, ordförande i Sametingets språknämnd. Foto: Jörgen Heikki/ Sameradion & SVT Sápmi.
#eatnigiella #minspråk

Skerk efterlyser kraftiga åtgärder gällande minoritetsspråk

2:02 min

Det råder fortfarande stora brister när det gäller barns rättighet till sitt minoritetsspråk - åtminstone utanför förvaltningskommunerna. Det slår Sametinget och länsstyrelsen i Stockholm fast i sin årliga rapport till regeringen.

- Det är fortfarande ett sluttande plan, säger Josefina Lundgren Skerk, ordförande i Sametingets språknämnd.

Sametinget och länsstyrelsen lämnar årligen in en lägesrapport till regeringen över de nationella minoritetsspråken.

Årets rapport har fokuserat på barnens rätt till sitt minoritetsspråk inom förskola, förskoleklass och skola och bygger bland annat på intryck från föräldrar som ingått i en referensgrupp, intervjuer med kommuntjänstemän och enkäter till landets kommuner.

Den övergripande slutsatsen är att förvaltningsområden är en framgångsfaktor när det gäller barns rätt till sitt nationella minoritetsspråk i förskola, förskoleklass och skola.

Det finns 19 så kallade förvaltningskommuner för det samiska språket och dessa kommuner tillgodoser den efterfrågan som finns av modersmål och modersmålsundervisning på nationella minoritetsspråk i betydligt större utsträckning än kommuner som inte ingår i förvaltningsområden.

Sametinget och länsstyrelsen föreslår en rad åtgärder för att stärka barnens rätt till sitt minoritetsspråk, bland annat:

  • Diskrimineringslagen bör omfatta minoritetsspråken,
  • Lärarutbildningen måste stärkas,
  • Skolverket bör genomföra kompetenshöjande åtgärder i kommunerna
  • Införandet av minsta garanterade undervisningstid för de nationella minoritetsspråken bör utredas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista