Varg. Foto: Gary Kramer/ AP/ TT
Arkivfoto: Gary Kramer/ AP/ TT

Tivedenvargen är avlivad

Den varg som har orsakat stor skada för renskötseln i östra Jämtland är nu avlivad, efter att länsstyrelsen i Jämtlands län fattat beslut om skyddsjakt. 

Länsstyrelsen i Jämtland ansökte i förra veckan av Naturvårdsverket om att få söva och flytta vargen, då de menade att det är en genetiskt viktig varg för den svenska vargstammen. Naturvårdsverket bedömde att en flytt inte var nödvändig då det finns två vargar till i Sverige som inte är besläktade med de Skandinaviska vargarna.

Länsstyrelsen fattade ett snabbt beslut om skyddsjakt, då vargen orsakat stor skada för rennäringen i området. I morse avlivades vargen. 

– Nu kan renskötarna påbörja det omfattande arbetet med att samla ihop sina skingrade renhjordar, säger Ruona Burman, chef för Naturvårdsenheten på länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista