Foto: SVT
1 av 2
Foto: SVT
Skrivövning i samiskt läromedel. Foto: SVT Sápmi
2 av 2
Foto: Sameradion & SVT Sápmi
#eatnigiella #minspråk

Har väntat i tre år på samiskaundervisning

I tre år har föräldern Elisabeth Berglund i Värnamo väntat på att få samiskaundervisning till sina barn. Det har gjort att hon själv varit tvungen att lära barnen samiska.

- Det blir bara lite till och från. Jag har gjort lite kurser på internet som de kan hålla på med. Lära sig flera ord och så. Sen har jag köpt böcker när jag varit till Jokkmokk som de kan titta men en riktig lärare skulle ju vara bra

I tre år har både Värnamo kommun och hon själv försökt söka lärare till sina barn utan att lyckas. Elisabeth Berglund har själv läst samiska på Umeå universitet och vill prata samiska med sina barn som går i låg- och mellanstadiet.

- Det riskerar att dö ut om inte barnen får ordentlig undervisning. Man kan ju inte bara föra vidare det muntligt. Man måste ha lite ordentlig undervisning.

Hon upplever att kommunen har försökt hjälpa henne, men i tre år har man försökt utan att lyckas hitta lärare som skulle jobba sju procent med att lära Elisabeth Berglunds barn ord som okta, fiskat, nieida ja bárdni.

- De kan inte göra så mycket mer än att annonsera. De har också sagt att om jag hittar någon skulle de anställa på sju procent. Inte mer än så, och det är ju svårt att hitta någon som överhuvudtaget har tid och kan ta så lite.

Nu hoppas hon på att Sameskolstyrelsen får igång distansundervisning i lulesamiska.

I Sametingets och Stockholms länsstyrelses årliga lägesrapport framgår att kommuner som ingår i förvaltningsområdena gör fler insatser när det gäller barnens rätt till sitt språk jämfört med övriga kommuner i landet.

Och Elisabeth Berglund är inne på det att det kanske gått snabbare om Värnamo varit samisk förvaltningskommun.

- Då hade det antagligen funnits färdiga kanaler och kontakter som kommunen hade haft så det inte hade varit så långt steg att få tag på samiskalärare. Nu blir det lite exotiskt här nere.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".