Lars-Jon Allas
1 av 2
Lars-Jon Allas Foto: Sveriges Radio
Stornorrland grafik
2 av 2
Grafik: SVT
#storregioner

Renskötare välkomnar storregion Norrland

För rennäringens skull så skulle en storregion vara bra, det tror renskötaren Lars-Jon Allas. – Det innebär att vi alla i renskötselområdet har samma regler.

Det var i förra veckan som regeringen presenterade sitt förslag på att hur det nya Sverige kan komma att se ut. Sverige kommer att delas in i sex storregioner istället för dagens 21 regioner och landsting.

De fyra nordligaste länen kommer att bli en region. Det tror renskötaren Lars-Jon Allas från Talma sameby är bra ur rennäringens synvinkel, i och med att det då planeras att bli en länsstyrelse.

– Vi har frågor som licensjakt, skyddsjakt och rovdjursinventering, och om hela renskötselområdet har en och samma länsstyrelse så är det bra om alla har samma regler. Och om man ska överklaga länsstyrelsebeslut, så har alla samma möjligheter, säger Lars-Jon Allas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista