Elev skriver.
Diskriminering att inte få läsa samiska i skolan. FOTO: Jessica Gow / TT Foto: Jessica Gow / TT

Sametinget vill ändra lagen om diskriminering

Sametinget och länsstyrelsen i Stockholm vill att samer som inte får läsa samiska ska kunna anmäla det som diskriminering.

Sametinget och länsstyrelsen i Stockholm lägger fram förslaget i sin årliga rapport om hur förvaltningskommunerna sköter sig.

- Jag tycker det är en intressant idé som är värd att titta närmare på. Det är dock lite svårt att utifrån Länsstyrelsens och Sametingets rapport exakt förstå hur dom tänkt att den här konstruktionen ska se ut, säger Björn Brodin på DO.


Sametinget och Länsstyrelsen i Stockholm vill att de nationella minoritetspråken i Sverige upptas som diskrimineringsgrund.
Idag är samiska inte grund för diskriminering, men det har tidigare varit något som diskuterats och nu tycker myndigheterna att det bör utredas ytterligare.

Björn Brodin leder arbetet i DO:s projekt om diskriminering av samer.

- Utökat skydd skulle kunna vara en pusselbit i vad som behövs för att stärka rätten till nationella minoriteter att få tillgång till sitt modersmål och språk.


Aina Negga, som leder det minoritetspolitiska uppdraget på Sametinget, säger att det skulle vara bra om språk fanns med i diskrimineringslagen så att enskilda som inte får undervisning i samiska kan överklaga.

Och Björn Brodin på DO är inne på samma spår. Men eftersom diskrimineringslagen inte är en lagstiftning som är tänkt att säkerställa och garantera rättigheter - utan är tänkt att ge upprättelse för de individer som redan blivit utsatt för diskriminering - menar han att man istället måste se över de lagar som reglerar rätten till minoritetsspråksutbildning. Så att en person, om som krävs, via domstol kan tilldömas rätten till till exempel samiska.

- Det som behövs är ju en lagstiftning som säkerställer barn och elevers rätt till att lära sig och utveckla sitt modersmål, säger Björn Bodin på DO. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista