1 av 4
Ola Huuva och hans fru Eva-Marie går igenom bilder och journaler från den tiden då Ola låg på sjukhusen. Foto: Anna-Karin Niia Sameradion & SVT Sápmi
2 av 4
Ola Huuva och hans fru Eva-Marie går igenom bilder och journaler från den tiden då Ola låg på sjukhusen. Foto: Anna-Karin Niia Sameradion & SVT Sápmi
Ola Huuvas skadade finger. Foto: Privat
3 av 4
Så här såg Ola Huuvas skadade finger ut i början. Foto: Privat
Ola Huuvas finger efter att de amputerat det på Umeå universitetssjukhus. Foto: Privat
4 av 4
Ola Huuvas finger efter att de amputerat det på Umeå universitetssjukhus. Foto: Privat
Rensjön

Han förlorade fingret på grund av felbehandling på sjukhuset

0:35 min

Ola Huuva har bara en fingerstump kvar och har därför behövt lära sig att använda handen på nytt. Han är starkt kritiskt till hur han behandlades på sjukhusen i Kiruna och Gällivare som till slut ledde till att fingret amputerades.

OBS! Vi vill varna för starka bilder

Det var i fjol sommar som Ola Huuva från Rensjön skar sig i handen vid en kalvmärkning till fjälls när han skulle skära av ett plasthalsband på en ren.

- Det var ju inte ett stort sår så jag satte mig vid elden och plåstrade om det. Jag var inte orolig, för det var inte första gången som jag skurit mig i handen, säger Ola Huuva.

Dagen efter åkte han till sjukhuset i Kiruna för att få läkarvård. Där syddes såret ihop och han fick åka hem. Men såret blev inte bra. Ola Huuva fick åka till sjukhuset i Gällivare där han låg i två och en halv vecka utan att det blev bättre.

- Fingret luktade riktigt dåligt, det var som om fingret hade börjat ruttna. Men läkarna sa att det ska vara så och att den läker som den ska. Och man tror ju på vad de säger på sjukhuset, berättar Ola.

Men sen skrev han ut sig själv. Ola Huuva har nästan tårar i ögonen när han berättar.

- Det var när läkaren berättade att renarna har så farliga bakterier. De hade ingen antibiotika som biter på dem. Då förstod jag. Det var bara att fara någon annanstans. De skulle inte kunna hjälpa mig.

Ola och hans fru Eva-Marie åkte då själva till Umeå universitetssjukhus, där Ola kände sig trygg och omhändertagen. Det visade sig dessvärre att fingret som svullnat upp riktigt inte kunde räddas och fick amputeras.

NLL, Norrlands läns landsting har själva gjort en Lex Maria-anmälan om händelsen, vilket innebär att vårdgivaren har skyldighet att till Inspektionen för vård och omsorg anmäla om en patient i samband med sjukvård drabbats av en allvarlig skada. Chefläkaren för närsjukvård inom NLL Håkan Blom säger att de har gjort fel.

- Som jag ser det så har han blivit felaktigt behandlad från början. Han har kommit ner från fjället med ett infekterat sår, som man då tyvärr har sytt ihop. Reglerna är sådana att gamla sår får man inte sy ihop, utan de ska läka ihop. Det ska varje läkare veta. Tyvärr blev det ett infekterat sår som man tyvärr inte fått bukt med varken i Kiruna eller i Gällivare. Det är tråkigt, säger Blom.

Händelsen har inneburit att man inom NLL nu har skrivits ett PM på hur man ska handlägga infekterade skador för att det inte ska ske igen.

På köksbordet är det en hel hög med papper som Ola och Eva-Marie har kring fallet. Ola tror inte riktigt på att en Lex Maria-anmälning hjälper honom. Han har tagit kontakt med en advokat.

- Jag vill ha ett ordentligt svar. För det som står i journalerna stämmer ju inte.

Tiden efteråt att fingret amputerats har Ola fått lära sig att använda fingret på nytt. Han säger att det är bara att leva med det här nu. Det är bara att acceptera. Under vintern har han varit tvungen att ha skydda handen så att den inte blir förfrusen, då den fort blir kall.

-  Ibland gör det ont. Förut spelade jag mycket gitarr, nu går det inte alls. De kapade pekfingret så jag får ju inte till ackorden, säger Ola Huuva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista