Karta Kiruna-Kalixfors
Grafik: SVT

Laevas kräver miljon av svenska försvaret

Samebyn Laevas kräver 1,4 miljoner i ersättning för vad de anser vara ett brott mot en överenskommelse mellan dem och försvaret.

I en överenskommelse skrivet 2005 ska försvaret och Leavas ta hänsyn till varandras verksamheter vid Kalixfors skjutfält i Kiruna. Redan ifjol knakade det i fogarna då Leavas var irriterade över att försvarets verksamhet störde renskötseln i området.

I år anser Leavas att försvaret stört renskötseln i den grad att de vill ha 1,4 miljoner i ersättning av försvaret. Det eftersom de på ett möte kommit överens om att försvaret skulle nyttja västra delen av skjutfältet.

Försvaret menar att de försökt anpassa verksamheten men omöjligt kunnat undvika östra delen av skjutfältet nu i februari och början av mars månad.

I ett möte idag har försvarsmaktens högkvarter avslagit ersättningsanspråket. Leavas Sameby vill nu omförhandla avtalet med försvaret.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".