Naturvårdsverkets flagga. Foto. Henrik Montgomery/TT.
1 av 2
Naturvårdsverkets flagga. Foto. Henrik Montgomery/TT.
Jijnjevaeries ordförande Marianne Persson. Foto: Inga-Marja Steinfjell/Sameradion & SVT Sápmi
2 av 2
Jijnjevaeries ordförande Marianne Persson. Foto: Inga-Marja Steinfjell/Sameradion & SVT Sápmi
Svierik / Ruoŧŧa / Sveerje

Naturvårdsverket: Flytta renen, inte vargen

Marianne Persson: De lever i en fantasivärld
2:18 min

Flytta renhjordarna i förebyggande syfte - det föreslår Naturvårdsverket i sin femåriga plan för genetisk förstärkning av vargen.

I sin femåriga plan för genetisk förstärkning av vargen, som nu är ute på remiss, föreslår Naturvårdsverket att man ska flytta renhjordar i förebyggande syfte.

Marianne Persson, ordförande i Jijnjevaerie sameby, tror inte Naturvårdsverket vet vad de pratar om.

– Det som visar sig är ju att dom lever i en fantasivärld och inte vet hur renskötseln fungerar, för de förslag de kommer med är ju inte genomförbara praktiskt, säger Persson.

Förra veckan sköts en varg i Jämtland på Jijnjevaerie samebys betesområde. Länsstyrelsen hade då först begärt att naturvårdsverket skulle flytta vargen, något som Naturvårdsverket var emot vilket gjorde att den istället sköts.

Samtidigt är Naturvårdsverkets femårsplan för att rädda genetiskt viktiga vargar nu ute på remiss. I den föreslår Naturvårdsverket att man istället ska ha en omfattande bevakning av renhjordarna, att hägna in och utfodra renar och att i förebyggande syfte flytta renhjordar.

– Det är ju faktiskt olagligt, för vi har ju faktiskt rätt att bedriva renskötsel på våra traditionella marker. Dom kan inte börja komma med förslag som undantränger den rätten. Sedan är det en praktisk omöjlighet för väldigt många samebyar. Det finns inga ersättningsmarker, säger Marianne Persson.

Naturvårdsverket tycker inte att det fungerar att flytta vargar från renskötselområdet. Dels är det svårt att hålla vargen vid liv innan flytt, då risken är stor att den blir föremål för skyddsjakt.

Det är också arbetskrävande och kostsamt och svårt att hitta någon som vill ha en varg där den ska sättas ut. Dessutom är det stor risk att den återvänder till renskötselområdet igen.

Men för Marianne Persson spelar det ingen roll om man skjuter vargen eller flyttar den.

– Vi har rätt att bedriva renskötsel här i fred och ro och den rätten ska bevakas. Vi har rätt att också få hjälp att skydda våra renar när rovdjur ställer till stor skada, oavsett vilket rovdjur det är, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".