Sara Leoni, ordförande för Sameföreningen i Stockholm. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion & SVT Sápmi.
Sara Leoni, ordförande för Sameföreningen i Stockholm. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion & SVT Sápmi.
Stuehkie/Stockholm

Ny ordförande i Sveriges största sameförening

7:01 min

I lördags valdes Sara Leoni till ordförande för Sameföreningen i Stockholm. Det är Sveriges största sameförening – större än många samiska riksorganisationer.

Sara Leoni kommer från Umeå och har bott i Stockholm i tio år. Hon har varit medlem i sameföreningen i flera år och för ett år sedan valdes hon in i styrelsen.

Och nu blir hon alltså föreningens ordförande i två år framåt.

 – Det känns jätteroligt och spännande att få förtroendet, säger Sara Leoni.

Sameföreningen i Stockholm hade vid årsskiftet 459 medlemmar - fler än någon annan sameförening och fler än många samiska riksorganisationer.

Och det är en aktiv förening som Sara Leoni nu tar över rodret för - föreningen arrangerar bland annat språkkurser och sykurser, föreläsningar, fester, kulturarrangemang och deltar i samråd med Stockholms stad och flera kranskommuner.

 – Jag ska fortsätta jobba med den verksamhet vi har. Men jag ska satsa på att ge medlemmar utrymme att påverka verksamheten i större grad. Jag vill vara lyhörd gentemot medlemmarna, säger Sara Leoni.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista