Varg. Foto: Hasse Holmberg/ Scanpix
Foto: Hasse Holmberg/ Scanpix
Svierik / Ruoŧŧa / Sveerje

Naturvårdsverket: Påverkar inte samernas traditionella rätt

2:11 min

Nu svarar Naturvårdsverket på den hårda kritik som mött förslaget om att flytta renhjordarna som förebyggande åtgärd mot vargangrepp.

Naturvårdsverkets femårsplan för att rädda genetiskt viktiga vargar är ute på remiss. I den föreslår myndigheten en rad förebyggande åtgärder för att skydda renarna, samtidigt som man kan uppnå gynnsam bevarande status hos rovdjuren.

Åtgärden att i förebyggande syfte flytta renhjordar kritiseras bland annat av ordförande i Jijnjevaerie sameby Marianne Persson, som tycker att förslaget strider mot samebyarnas rätt att bedriva renskötsel på sina traditionella marker.

– Handlingen speglar en stor okunskap, en förvånande okunskap om rennäring, säger Persson.

Alf Pettersson, chef för sektionen för viltförvaltning på naturvårdsverket, ser fram emot remissvaren från berörda och vill ha in konstruktiva synpunkter, både kritik och förslag på förbättringar, för att kunna slutföra planen. Därför vill han inte svara på hur det ska gå till att flytta renhjordarna.

– Jag vill ju inte föregå remissvarsbehandlingen utan vi kommer att lyssna på de synpunkter vi får in och de som kan det här bäst det är ju renskötarna, så vi är jättetacksamma om vi får de synpunkterna, säger Pettersson.

Renskötare har rätt att bedriva renskötsel på sina traditionella marker och förslaget att flytta renarna undantränger ju den rätten, menar den samebyordförande vi pratat med. Hur kan ni komma med ett sådant förslag?

– Det här påverkar ju inte samernas traditionella rätt att använda de markerna när det gäller renbetesrätt. Sedan är det ju så att de redan idag krävs andra lämpliga lösningar, för annars får man ju inte skyddsjakt, om man inte provat andra lämpliga lösningar. Och åtgärderna blir bara aktuella i väldigt speciella situationer, så det är bara de genetiska och det är inte många per år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista