Veronika Håkansson, Jakt- och fiskesamerna. Foto: Anna-Karin Niia/ Sameradion & SVT Sápmi
Veronika Håkansson, ordförande i Samefonden. Foto: Anna-Karin Niia/ Sameradion & SVT Sápmi
Svierik / Ruoŧŧa / Sveerje

Samefonden får kritik av JO

Samefonden avslog en ansökan om medel fast man borde ha provat ärendet på nytt. Det kritiseras nu av Justiteombudsmannen.

I april 2014 ansökte samebyn Ruvhten sïjte om medel från Samefonden för att kunna göra en resningsansökan i det så kallade Härjedalsmålet, där Högsta domstolen slog fast att sedvanerätt för renbete saknas på ett stort antal fastigheter i Härjedalen. 

I september samma år avslog Samefonden Ruvhtens ansökan och månaden därefter skickade samebyn in en ny ansökan, där man utvecklade skälen till en resningsansökan i målet. Också den ansökan avslogs av Samefonden, med hänvisning till att ärendet redan var prövat.

Det är det här som nu kritiseras av Justitieombudsmannen, JO. Enligt JO var det fel att inte pröva ärendet på nytt. Och Samefondens ordförande Veronika Håkansson medger att man gjorde fel som avslog Ruvhtens ansökan utan en ny prövning.

– Det fick vi veta i ett tidigt skede av vår jurist, att vi hade gjort fel när vi avvisade ansökan. Då backade vi och tog upp ärendet och behandlade det igen, som man ska göra, säger Håkansson. 

Hur ska ni jobba vidare i det här ärendet?

– Det kommer upp på nästa möte, och sen lägger vi det till handlingarna.

I september förra året beviljade Samefonden ett miljonlån till Ruvhten sïjte för en resningansäkan i Härjedalsmålet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista